Användare
Stefan Olsson 0 Grund, Moduler och rutiner,
Allmänt
I modulen Användare sätter man upp alla användare av PAS Administration och tilldelar dessa behörigheter avseende menygrupp och personal.
Modulen består av ett huvudfönster där samtliga användare listas samt dialoger för att lägga till och ändra vald användare. Du kan hitta användare via knappen Sök eller genom att filtrera listan. Det går även att sortera på valfritt fält genom att klicka på kolumnrubriken.
Skapa användare
För att skapa en användare klickar du på knappen Lägg till. I dialogen som öppnas finns två sätt att skapa användare på:
· PAS autentisering
· Windows autentisering
PAS autentisering innebär att användaren är unik för PAS Administration och inloggning sker med användarnamn och lösenord som finns lagrat i PAS databas. Man får mata in uppgifter såsom användarnamn och namn manuellt.
Windows autentisering innebär att användardata (användarnamn, namn och e-post) kopieras från Active Directory och sparas i PAS databas som en ny användare med koppling till AD. En post för användaren skapas alltså i PAS databas precis som vid PAS autentisering, men det finns även en koppling mellan användaren och AD som gör att vid inloggning i PAS Administration behöver varken användarnamn eller lösenord anges, utan man väljer bara Windows autentisering och tar OK. Systemet känner av vilken användare som för tillfället är inloggad i windows och letar upp motsvarande användare i PAS. Finns användaren och den är aktiverad så loggas man in.
För att skapa användare med PAS autentisering fyller du bara i erforderliga fält såsom användarnamn, lösenord, namn och menygrupp och klickar på Lägg till. Markören flyttas då tillbaka till användarnamnsfältet och du kan mata in uppgifter för ännu en användare. OBS! Kontrollera att rätt menygrupp valts innan du klickar på Lägg till!
För att skapa användare med Windows autentisering väljer du först menygrupp, sedan klickar du på knappen Lägg till från AD. När du klickar på den knappen dyker en standarddialog upp för att välja windowsanvändare i den domän som du för tillfället är inloggad på. Välj de användare du vill lägga till och ta OK. Valda användare läggs till och kopplas till vald menygrupp.
När du lagt till alla användare som du vill skapa klickar du på OK för att spara dem slutgiltigt eller Avbryt för att ångra allt och stänga dialogen.
Som standard blir en användare behörig till all personal. Om du vill ändra på detta eller andra uppgifter så följer du instruktionerna för att ändra användare nedan.
Ändra användare
För att ändra användare klickar du på knappen Ändra eller dubbelklickar på en rad. I dialogen som visas finns tre flikar. Dessa beskrivs nedan.
Allmänt
I fliken Allmänt kan du ändra grunduppgifter för användarkontot. Man kan t ex ändra lösenord eller lägga in en kommentar. Man kan även inaktivera kontot, vilket innebär att användaren inte kan logga in i PAS Administration.
De olika menygrupper som man kan välja bland underhålls i modulen Menygrupper. Det är även i den modulen som man styr vilka övriga moduler som kopplade användare har tillgång till.
Om det är en användare med koppling till Windows Active Directory som man ändrar så finns även en knapp för att konvertera kontot till PAS autentisering (Ändra till PAS autentisering). Denna kan användas t ex då man tagit bort kontot ur AD, men fortfarande vill komma åt information som användaren sparat i olika moduler, t ex utsökningar i statistikmoduler, meddelanden i meddelandemodulen etc. När man konverterat kontot till PAS autentisering så kan man inte konvertera tillbaka till Windows autentisering igen, utan då får man ta bort användaren och lägga till den på nytt. Observera att om man tar bort en användare så försvinner även organisationsbehörigheten! Lösenordet blankas även ut (dvs tomt lösenord) efter konvertering.
Organisationsbehörighet
I fliken Organisationsbehörighet styr man vilka personer användaren är behörig till.
I de fall användaren alltid ska vara behörig till alla personer, ska Alla personer vara förbockad. Användaren blir då även automatiskt behörig till nyupplagda personer.
I de fall användaren alltid ska vara behörig till alla tjänstemän, men inga kollektivanställda, ska Alla tjänstemän vara förbockad. Användaren blir då även automatiskt behörig till nyupplagda tjänstemän. Motsvarande gäller Alla koll.anställda, för användare som är behörig till alla koll.anst.
Om användaren är behörig till vissa personer, dvs. inget av ovan, bockar man för Urval av personer. Då öppnas fälten nedtill i dialogrutan för redigering.
Här kan man nu lägga till och ta bort behörighet för både organisationsenheter och personer. Om man lägger till en org.enhet, läggs de personer till som hör till den org.enheten. Om man sen inte är behörig till vissa av dessa personer, kan dessa tas bort i personlistan på nedan beskrivet sätt.
Man kan även ange om användaren är behörig till bara tj.män eller koll.anst i valda org.enheter.
I vänstra rutorna visas de org.enheter och personer som användaren inte är behörig till. I de högra visas de som användaren är behörig till.
Börja alltså lämpligen med att välja eventuell anst.form, och sen de org.enheter som är aktuella, d v s som användaren helt eller nästan helt är behörig till.
Om användaren är behörig till enstaka personer, anges inga org.enheter. Välj då bara aktuella personer, på nedan beskrivet sätt.
Om sen användaren inte är behörig till vissa personer i valda org.enheter, tas dessa bort från högra personlistan.
I personlistorna finns ett fält ‘A.f’, som visar personens anställningsform.
Tips: Listorna kan sorteras på olika sätt, genom att klicka på önskat sorteringsfält i rubriken. Om man t ex klickar på Namn, sorteras org.enheterna/personerna i bokstavsordning. Man kan även anpassa bredden på kolumnerna, genom att klicka i skarven mellan två kolumner (i rubriken), och dra i sidled.
Notera: I och med att man här kan ange undantag från behörighet till org.enhet, så kan inte systemet automatiskt uppdatera dessa personlistor för användare som är behörig till urval av personer. Därför får man en påminnelse om att uppdatera behörigheten, om man ändrar org.enhet eller anst.form i Underhåll av person (vilket väl inte sker så ofta). Samma påminnelse kommer i eventuella importprogram av persontransaktioner från lönesystem. Alltså, om t ex en anställd flyttas till en annan org.enhet, får man här lägga till respektive ta bort personen på de användare som berörs av detta.
Lägga till eller Ta bort
För att lägga till en org.enhet eller person, klicka på org.enheten/personen i vänstra rutan, och sen på knappen med en pil åt höger (tecknet ‘större än’). Om man klickar på knappen med dubbelpil åt höger, flyttas alla org.enheter/personer till högra rutan.
Motsvarande gäller för att ta bort org.enheter/personer, med vänsterpilarna.
Man kan klicka på flera org.enheter/personer, om man håller Ctrl nedtryckt. Då blir flera markerade, och dessa flyttas när man klickar på enkelpil. Man kan även markera flera personer i följd i listan, genom att klicka på den första önskade org.enheten/personen, hålla Shift nedtryckt, och klicka på den sista önskade org.enheten/personen.
Fliken E-postmeddelande
Vissa nattliga listor kan skickas som e-post till en eller flera användare. Listorna som kan hanteras på detta sätt är Avvikelselistan och Matbeställningar (tillval). Ytterligare förutsättningar för att detta skall fungera är att nattkörningen körs via en tjänst (windows service) istället för via SQL Server Agent.
I fliken E-postmeddelanden, anger man vilken/vilka av tillgängliga listor som ska mailas till markerad användare.
Markera alltså användare i rutan för användare och bocka sedan i önskad lista/listor. Ta sedan Verkställ. Observera att mailadress för aktuell användare måste vara ifylld i fliken Allmänt och fältet E-postadress.
Se även modulen Grundparametrar för mer information.
Radera användare
Du kan ta bort ett användarkonto genom att först markera detta i listan över användare i huvudfönstret och därefter klicka på knappen Radera.
Vissa användare kan inte tas bort och dessa är den sista kvarvarande användaren som är kopplad till menygruppen Administratörer samt användaren PAS supportkonto som används av PAS-konsulter vid supportärenden. Det senare kontot kan dock inaktiveras om det i undantagsfall finns behov av detta. PAS kan dock inte tillhandahålla full support i en sådan situation.
Närliggande information:
Menygrupper