Arbetstidsförkortning
Stefan Olsson 0 Lön, Moduler och rutiner, Parametrar,
Allmänt
Parameterinställningarna för arbetstidsförkortning finns under Program, Löneparametrar, Arbetstidsförkortning.
I dialogrutan Arbetstidsförkortning anges parametrar för beräkning av arbetstidsförkortningen för tjänstemän och kollektivanställda under en viss period.
Beräkningen sker i proportion arbetad tid mot schemalagd tid för veckan. Om löneperioden bryts mitt i en vecka, beräknas för den del av veckan som omfattas av perioden. För mer detaljerad beskrivning hur arbetstidsförkortningen beräknas, klicka här.
Denna tid samlas upp i ett eget saldo, kallat Skiftkomp. (Namnet hänger kvar eftersom det i avtalen började som skiftkomp). Samma saldo används både för skiftkomp och arbetstidsförkortning, eftersom de ju fungerar på samma sätt. Saldot går dock lätt att döpa om (i Program, Registerunderhåll, Saldobenämning) om man så vill.
Om man av något skäl inte vill ha saldo uppdaterat med denna tid (t ex det betalas ut direkt), kontakta PAS AB.
Uttag av skiftkomp eller arbetstidsförkortning görs med frånvarokod 39, som är reserverad för just detta. Ytterligare en frånvarokod kan användas, men den måste då anges för systemet. Kontakta PAS AB för hjälp med detta, om det är aktuellt. Läs mer om uttag för tjänstemän och månadsavlönade kollektivanställda, under Frånvarokoder. För timavlönade kollektivanställda, se Kompersättning.
Utöver inställningarna enligt nedan, finns det ett fält Arbetstidsförkortning i personregistret, som skall vara förbockat för att personen skall få intjänad arbetstidsförkortning. Man kan alltså ta bort den förbockningen på personer som inte skall ha arbetstidsförkortning alls. Anm: Detta gäller om det är undantag, t ex att alla tjänstemän utom vissa skall ha arbetstidsförkortning.
Parametrar
Dialogrutan Arbetstidsförkortning innehåller två flikar, Kollektivanställda och Tjänstemän, som underhålls var för sig. Här nedan beskrivs endast rutinerna för kollektivanställda eftersom tjänstemän underhålls på samma sätt.
Börja med att i rutan Arbetstidsförkortning ange den tid som ska utgå per fullgjord vecka i heltal minuter. Skriv alltså t ex 60 om en heltidsanställd ska ha 1 timme per fullgjord vecka. För deltidsanställda räknas denna tid om proportionellt mot inlagd arbetstidsprocent.
Parametern Det finns olika arbetstidsförkortningar… skall vara ibockad om arbetstidsförkortningen varierar inom gruppen kollektivanställda. Detta är vanligt förekommande, om man t ex både har skiftpersonal och dagtidspersonal. Skiftgående har i regel en annan arbetstidsförkortning än dagtidspersonal.
Klicka på Alternativ för att få upp parametrar för de som avviker. Där anges hur mycket tid dessa ska ha, och vilka tidkoder som ska omfattas. De anställda, som går på dessa tidkoder, utgör undantag och beräknas enligt dessa parametrar.
Notera: Eftersom tidkoder är kopplade veckovis i arbetsschemat, kan man få olika intjänad tid för olika veckor. Detta är förhållandet om man t ex byter från skiftgång till dagtid under perioden och bytet inte sker vid ett veckoskifte. I sådana fall kan en manuell omräkning bli aktuell eftersom systemet alltid beräknar hela veckor.
I rutan Period kan man ange om nästkommande löneberedning ska beräkna arbetstidsförkortning på en annan period än den avräkningsperiod som angivits för lönen. Detta är ovanligt men kan förekomma vid t ex avtalsförändring. Oftast klarar man sig utan detta. Kontakta PAS AB vid tveksamhet.
Observera: Om sådan avvikande period lagts in, är det viktigt att komma ihåg att ta bort perioden då lönen körts. Annars fortsätter beräkningen på denna inlagda period.
I rutan Frånvarokoder anges de frånvarokoder som berättigar till arbetstidsförkortning. Arbetstidsförkortning utgår ju för all arbetad ordinarie tid men oftast inte för frånvaro. Det finns dock viss frånvaro som berättigar till arbetstidsförkortning och som alltså inte ska räknas av från underlaget, t ex tjänsteresa och betald utbildning. De koder, som avser sådan frånvaro, anges i denna ruta.
Dessa parametrar (koderna) gäller i förekommande fall även beräkning av intjänad skiftkomp, som ju beräknas på samma sätt som arbetstidsförkortning.
Notera: Arbetstidsförkortning erhålls inte för övertid, oavsett övertidskod. Inte heller flextid påverkar beräkningen, varken plus- eller minusflex.
I rutan Diverse finns möjligheter att ange faktorer som systemet ska beakta vid beräkningen av arbetstidsförkortning. Följande parametrar kan anges:
Hoppa över de med skiftkomp enligt tidkoden: Parametern skall vara ibockad om systemet vid beräkning inte ska ge arbetstidsförkortning till anställda som har skiftkomp ifyllt i sina respektive tidkoder. Detta kan användas då avtalet har tre olika grader av arbetstidsförkortning. Tvåskiftare har ju extra mycket (inkl två timmar som tidigare kallades skiftkomp). Deras arbetstidsförkortning beräknas då av en helt egen modul – Ber av Skiftkomp – och därför ska ingen arbetstidsförkortning utgå från denna modul.
Hoppa över de med skiftformsers enligt tidkoden: Samma som föregående, men med undantag för de som har skiftformsersättning ifyllt i sina respektive tidkoder. Detta kan t ex vara aktuellt vid avtal där tre- och femskiftanställda inte har någon arbetstidsförkortning därför att den kanske är schemalagd.
Ge arb.tidsförkortning/skiftkomp för helgdag som infaller mån-fre: Parametern skall vara ibockad om de helgdagar som infaller måndag-fredag ska ge arbetstidsförkortning. Detta gäller då både dagar med dagtyp ‘Helgdag’, och frånvaro med kod 37 (även vid frånvaro del av dag). Kod 37 behöver då alltså ej anges bland övriga frv.koder enligt ovan.Även denna parameter gäller i förekommande fall beräkning av intjänad skiftkomp.
Ge arb.tidsförkortning/skiftkomp för klämdag som infaller mån-fre: Parametern skall vara ibockad om de klämdagar som infaller måndag-fredag ska ge arbetstidsförkortning. Detta gäller då både dagar med dagtyp ‘Klämdag’, och frånvaro med kod 36 (även vid frånvaro del av dag). Kod 36 behöver då alltså ej anges bland övriga frv.koder enligt ovan. Även denna parameter gäller i förekommande fall beräkning av intjänad skiftkomp.
Löneart för arbetstidsförkortning…: Här anges den löneart, som den intjänade tiden ska redovisas på.