Matbeställning – Basversion
Stefan Olsson 0 Matbeställning, Moduler och rutiner,
Allmänt
Här beskrivs basversionen av matbeställning, d v s då man ej kan ange maträtter. För att läsa om den utökade verionen, med maträtter, läs här.
Detta program används för att göra uppföljning på gjorda matbeställningar, antingen för innevarande dag eller tidigare dagar. När programmet öppnas är utskrift av innevarande dag förvalt. Detta genom att det står dagens datum i rutan Period (fr.o.m – t.o.m) upptill, och att fältet Vald dags matbeställningar i rutan Utskriftstyp nedtill är markerad.
Notera: Så länge Vald dags matbeställningar är markerad, kan man endast göra uppföljning av en dag, och t.o.m-datum är utgråat i periodrutan. För att följa upp en period, markera Vald periods antal matbeställningar nedtill först. Läs mer nedan.
Uppföljning av en dag
Gör så här:
· Kontrollera att fältet Vald dags matbeställningar är markerad i rutan Utskriftstyp nedtill.
· Välj önskad dag i rutan Period (fr.o.m – t.o.m) upptill. Dagens datum är förvalt vid start av programmet, men det kan ändras genom att skriva ett tidigare datum, eller klicka på pilen bredvid fältet och välja dag i kalendern som visas.
· Välj önskad anställningsform, eller Alla, i rutan Anställningsform.
· Ange i rutan Egen personal om hänsyn ska tas till fältet Egen personal i personregistret. Välj t ex Ja om bara anställd egen personal ska omfattas av uppföljningen.
· Välj i rutan Beställningar om uppföljning ska göras för alla matbeställningar, bara egna matbeställningar (d v s alla utom handledarbeställningar) eller bara handledarbeställningar (handlagda). Läs mer om handledarbeställning här.
· I de fall man inte önskar få med alla personer (förvalt) i uppföljningen, gör ett urval i rutan Välj anst.nr/org.enhet. För att välja anst.nr, klicka för Anst.nr till vänster. För över önskade personer till rutan Valda på sedvanligt sätt. Läs här om du är osäker hur man gör det. Notera att man kan välja en organisationsenhet i fältet ovanför rutan Tillgängliga, för att få bara de som hör till den org.enheten i listan för tillgängliga. För att få med alla personer i vissa org.enheter, enligt urval gjorda ovan, klicka för Org.enhet till vänster och uppdatera rutan Valda med önskade org.enheter.
· Om man bara önskar veta antal matbeställningar den aktuella dagen, kontrollera så fältet Redovisa personer inte är förbockad.
· Om man även önskar veta vilka som gjort matbeställningar den aktuella dagen, kontrollera så fältet Redovisa personer är förbockad. I de fall handledarbeställning gjorts, ser man då även för vem den gjorts.
· Klicka på Granska för att visa resultatet på skärmen, eller på Skriv ut för att skriva ut resultatet.
Uppföljning av period
Gör så här:
· Kontrollera att fältet Vald periods antal matbeställningar är markerad i rutan Utskriftstyp nedtill.
· Välj önskad period i rutan Period (fr.o.m – t.o.m) upptill. Ändra datum antingen genom att skriva över befintliga datum, eller klicka på pilen bredvid fälten och välja dag i kalendern som visas.
· Gör övriga urval av personer på samma sätt som beskrivet ovan.
· Klicka på Granska för att visa resultatet på skärmen, eller på Skriv ut för att skriva ut resultatet.
I resultatet syns alla personer som gjort matbeställningar under perioden, sorterat på anställningsnummer. Det redovisas hur många egna matbeställningar respektive person gjort i perioden. Eventuella handledarbeställningar redovisas separat, och man ser för vem de gjorts under rubriken Handlagd åt.
Listan avslutas med en totalsumma beställningar under perioden.