Support 0771-70 50 00 eller support@pasprecision.se

Rapporten Underlag för arbetsgivarintyg

Allmänt

Denna tillvalsmodul hittar du i förekommande fall under Närvaro/Frånvaro > Rapporter > Underlag för arb.givarintyg. Den används för att skapa ett underlag för att enkelt kunna fylla i ett arbetsgivarintyg till den anställde.

Programmet redovisar bl a antal arbetade timmar och dagar per månad under ett år, fram till angiven dag (oftast slutdatum för den anställde). Även frånvaro, övertid, mertid och summor för året redovisas.

I arbetstiden inkluderas helgdagar/helgtid (kod 37), klämdagar/klämtid (kod 36), uttag skiftkomp/arbetstidsförkortning (kod 39) och betald frånvaro (kod 31 – 35). Dessutom inkluderas eventuella övriga koder med flex.alt 0 (noll), d v s koder som redovisas som närvarotid på närvarokorten. Om ytterligare frånvaro skall medräknas i arbetstiden, får dessa frånvarokoder anges i programmet. Läs mer om detta nedan.

Eventuell övertid och mertid är inte medräknad i arbetstiden.

För helgdagar och klämdagar (måndag-fredag) räknas den tid som personen annars skulle arbetat enligt schemat den aktuella dagen.

Frånvaro som skall räknas

Som beskrivet ovan, räknas med automatik viss frånvaro som arbetstid här. Utöver denna frånvaro, finns som regel även annan frånvaro som skall inräknas i arbetstiden. Det kan t ex gälla den frånvaro som nämns på skärmen, som semester och permittering.

De frånvarokoder som avser sådan frånvaro, skall en gång läggas in under Frånvaro med följande frv.koder… .När man angivit eller ändrat dessa koder, klicka på Spara koder, så sparas dessa för kommande körningar.

Skapa ett underlag

Så här skapar man ett underlag för arbetsgivarintyg:

Välj rätt person, i fältet Anst.nr. Detta antingen genom att skriva rätt anst.nr, eller att klicka på nedåtpilen och välja i listan. Då visas personens namn och personnr m m.

Ange det slutdatum som önskas på underlaget, d v s fram till vilken dag underlaget skall beräknas.

Programmet sätter då automatiskt startdatum till ett år före den dagen, d v s man behöver normalt inte ange startdatum. Man kan dock ändra startdatum, men inte mer än att ta med hela startmånaden. Det kan vara användbart då en längre period behöver bevakas. Se Anm nedan.

Skulle personen inte ha arbetat ett helt år, söker programmet ut för den period personen arbetat. Det gör alltså inget att startdatumet i ett sådant fall ligger före personens anst.datum.

Anm: I instruktionerna för arbetsgivarintyget står det att man ej ska redovisa månader där arbetstagaren haft uppehåll i arbetet. Då ska arbetsgivarintyget ‘utsträckas i tiden’. Detta görs inte automatiskt av programmet, då det är upp till arbetsgivaren att avgöra om detta behov föreligger. Därför kan man då komma att få skriva ut två underlag för samma person, men olika period, och sen ‘sammanställa’ lämpliga månader på arbetsgivarintyget.

Klicka sen på Beräkna, och underlaget visas på skärmen. Klicka sen på Förhandsgranska, om du önskar se resultatet lite tydligare presenterat, eller klicka på Skriv ut för att skriva ut underlaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *