Alla personer som skall tidregistrera i PAS måste finnas upplagda i PAS schemasystem. Detta består av veckoscheman, s k tidkoder, och årsscheman. Här beskrivs tidkoderna.
Ett veckoschema kan användas av en eller flera anställda. Varje variant av veckoschema måste därför vara upplagd som en egen tidkod, även om skillnaderna är till synes obetydliga. (Vissa smärre skillnader kan dock godtas under förutsättning att de inte på något sätt påverkar beräkningsutfallet. Det kan t ex gälla rasters läge i tidkoden, namnbyten mm). Ta därför till vana att alltid skapa en ny tidkod så snart varianter är aktuella.
Veckor med t ex helgdagar mm, utgör undantag. Då kan man vara registrerad på den ordinarie tidkoden och de aktuella dagarna markeras med Dagtyp.
Man skiljer på tidkoder med fasta tider och flextider. En person som arbetar med flexibel arbetstid, skall alltså vara schemalagd på tidkod med flextid.
Tidkoderna numreras mellan 1 och 9999. Tidkod 999 är reserverad och skall finnas upplagd helt utan inlagda tider. Den används för anställda som man inte kan schemalägga, t ex elever som kan komma och gå på olika tider. Då tidkod 999 används räknar systemet all stämplad tid som arbetstid, men redovisar aldrig övertid eller frånvaro.
Notera: Ibland finns ordinarie anställda som också kan komma och gå som de vill, t ex personer i chefsbefattning. Dessa bör i stället ligga på en flextidkod med flex hela dygnet och en ordinarie tid inlagd som motsvarar en normal dag. Därmed kan man registrera frånvaro vid behov, t ex semester och sjukdom. Personer som skall ha frånvaro och/eller övertid kan alltså inte schemaläggas på tidkod 999.
I normalfall används 4-siffriga tidkodsnummer enbart till schemaändringar, s k Passbyten.